TASTNBOX

Lots amb productes de luxe de la terra i vins de la DO Terra Alta.
  • Encara no tens res a la cistella :(
  • Encara no tens res a la cistella :(
portada entrades

TASTNBOX

Maridatge Terra Alta

Maridatge Terra Alta

El maridatge, un plaer per al paladar

Dins de la cultura gastronòmica, el vi és considerat un element de gran importància en qualsevol taula. Per tant, la seva producció i protagonisme en la gastronomia s’ha convertit en una tradició.

Com a producte de l’auge culinari gastronòmic sorgeix el maridatge, on cert aliment o plat és combinat amb el vi per realçar el seu gust al consumir-lo.

L’art de combinar aliments d’aquesta manera permet ampliar en gran mesura el gust pel menjar, sent el vi el principal actor. D’aquesta manera, és possible distingir certes combinacions i tipus de vins en particular.

Què és el maridatge?

Com el seu nom indica, el maridatge és definit com un procés en el qual, un aliment s’uneix a una classe de vi en particular. Això amb la finalitat d’oferir una experiència culinària de sabors nova i exquisida.

Per als amants del vi i professionals, la combinació d’aquesta beguda amb certes textures i sabors és un art gastronòmic. Així doncs, el maridatge és considerat tot un tema de rellevància culinària.

De fet, dins del maridatge no hi ha un únic plat, a canvi, hi ha diferents classes d’aliments que poden ser combinats. A més, els corrents gastronòmics juguen un paper primordial en aquest art, de manera que el maridatge sempre varia.

Història del maridatge

Per comprendre la història del maridatge, cal conèixer l’origen del vi.

La influència culinària del vi s’inicia al segle XIII, amb el treball d’Henri D’Andell: “La bataille des Vins”, on va ser possible classificar el vi depenent del seu origen geogràfic. A partir d’aquest moment, va iniciar la travessia de el vi enmig d’una societat influenciada per problemes entre l’aristocràcia, burgesia i el clergat en relació a la seva qualitat i quantitat consumida.

Al segle XVII, el vi es dóna a conèixer com una beguda plaent característica dins d’un bon àpat, la qual cosa dóna inici a una època en què la quantitat d’aquesta beguda posseeix menys importància que la qualitat. D’aquesta manera, el vi és encunyat per les diferents societats de diverses formes fins que al segle XX és concebut com un acompanyant per als aliments.

Es tracta d’un “boom” dins la cultura gastronòmica, subjecte a normes d’ús i certs costums en relació al vi i la gastronomia, donant lloc al maridatge.

Quin és el millor dels maridatges?

L’objectiu del maridatge es basa en combinar el vi amb diferents plats o aliments, poden ser de sabor fort o lleugers. Dins de la cultura gastronòmica, hi ha una àmplia varietat de combinacions, que depenen del gust i la forma de preparar-lo per cada comensal.

En el maridatge, és possible recomanar certes combinacions entre diferents tipus de vins i aliments. Entre elles:

Formatges

Per norma general, els formatges tant grassos com tendres es combinen a la perfecció amb vins blancs, ja siguin secs lleugers o amb cos. En canvi, per als formatges curats es recomanen els negres madurs i potents.

Finalment, pel que fa a formatges amb fort sabor, aroma o blaus, els vins negre lleugers i afruitats són la millor opció.

Peixos

Per oferir una experiència culinària agradable, els peixos s’han de combinar amb vins rosats i / o blancs secs àcids. Per la seva banda, els peixos catalogats com grassos s’acoblen amb els negres lleugers i blancs mediterranis.

Postres dolços

La millor opció a l’hora de degustar un plat dolç és un vi dolç, ja sigui la mistela, la malvasia i / o el moscatell.

Marisc

El vi per excel·lència per acompanyar un bon marisc és el blanc, ja siguin dolços, passats per bóta, rosats, àcids i secs o florals.

Carns

Pel que fa a carns blanques, la companyia perfecta és un vi blanc sec, mai àcid. Mentre que les carns vermelles mariden exquisidament amb un vi madur i assaonat.

Per a les carns vermelles, el que combina millor és el maridatge amb el vi negre, el que busquem en aquest tipus de maridatge és que sigui un vi amb alta concentració i de gust potent, per a les carns amb salsa hem d’escollir un tipus de vi que sigui criat en barrica i bastant vell. Les carns blanques el maridarem amb un vi negre no molt robust aquí combina la varietat ull de llebre semi criança. I per a les carns blanques senzilles escollirem un chardonnay jove.

Llegums

En molts casos, la combinació del vi amb aquesta classe de plat varia segons la persona. No obstant això, el més comú és acompanyar-ho amb el vi negre.

Fruits secs i confitats

S’acoblen a la perfecció amb els vins generosos, és a dir, aquells que presenten un augment en el grau d’alcohol i que mantenen la seva condició d’origen 100%.

Arrossos i paelles

Hi ha dues alternatives per degustar aquests àpats. Primer, els negres amb baixos graus d’alcohol.

D’altra banda, els vins blancs secs i lleugers, que no són molt dolços -ja que poden modificar desfavorablement el gust de la menjar-, però que presenten aroma afruitat.

El Maridatge a Terra Alta

Dins de la Terra Alta, a Catalunya, es troba una àmplia varietat de vins de Denominació d’Origen.

Com a resultat de l’evolució gastronòmica a Espanya, a Catalunya ara és possible degustar el maridatge de diferents recreacions de plats tradicionals i vins. Entre els més recomanables es troben:

Quan es tracta de plats forts com el fricandó de vedella, el millor acompanyant és un vi negre de llarga criança amb varietat carinyena com Mon iaio Sisco del Celler Josep Vicens i Mon Pare de Vinyes del Convent

Una de les delícies més populars a Catalunya és el bacallà amb samfaina, el vi que millor acompanya el bacallà són els blancs melosos amb molt sabor i cos, passat per bóta com Llàgrimes de Tardor de Celler Sant Josep vins, i també queden molt bé les varietats merlot, ull de llebre o garnatxa blanca tan típica de la Terra Alta

A l’hora d’acompanyar els calçots és indispensable comptar amb un vi que permeti refrescar amb més intensitat el gust de la salsa i la ceba tendra, com els vins blancs afruitats.

La perfecta companyia per aperitius com les olives arbequines, Merian blanc del Celler Tarroné, Vinyes del Grau de Celler Josep Vicens, Dos germans de olis i vins Rosendo Esteve, de bona estructura, joves i afruitats.

Bolets

Cal tenir en compte que els vins amb sabors molt intensos, així com els dolços, és preferible evitar-los si volem equilibrar el seu sabor amb els bolets. Per això, reserves i grans reserves queden fora del maridatge.

La varietat Garnatxa Negra mariden d’una manera perfecta amb bolets de sabor fort com el Merian negre de Celler Tarroné. Mentrestant, per a altres bolets més suaus, destaquem el Prohom negre de Coma d’en Bonet o Vila-closa chardonnay de Celler La Botera.